Műtéti eljárások

A CSÍPŐÍZÜLET KOPÁSA – Coxarthrosis

A műtét indokolt, ha a porckopás olyan előrehaladott, hogy a konzervatív terápia már nem elegendő a fájdalom csökkentésére illetve a mozgástartomány növelésére.
Egy csípőprotézis helyettesíti mind az ízületi vapat, illetve a combcsont fejét.
Műtét időtartama: 60-90 perces műtét
Műtét után: a műtött csípőízület a műtét másnapján teljes testsúllyal terhelhető. A járásképesség javítása érdekében a műtét után rendszeres fizioterápiát végzünk.
A csípőprotézis beültetése lehetőséget nyújt az aktív élethez való visszatérésre. 
A páciens néhány hónap múlva visszanyeri az egészséges csípőnek megfelelő mozgástartományt. A sport is megengedett. 

A TÉRDIZÜLET KOPÁSA – Gonarthrosis

Artroszkópos műtét
A közepes térdízületi kopás (gonarthrosis) esetén hasznos lehet az úgynevezett ízületi debridement, amelyet artroszkópos műtét során hajtunk végre. A csontfúrással (Pridie-fúrás vagy microfacture) kombinálva és a meniszkusz sérüléseinek ellátásával jelentős javulást lehet elérni, és így a térdprotézis beültetése késleltethető.
Műtét időtartama: 30 perc
Műtét után: rendszeres fizioterápia szükséges, hialuronsav injekciók ajánlottak

Térdprotézis beültetése
Súlyos artrózis esetén az ízületet megtartó műtétek elvégzésének mint pl. az artroszkópiának ill tengelykorrekciónak nincs sok értelme. Ha nyugalmi ill. terhelésre jelentkező állandó fájdalom áll fenn, esetleg rendszeres fájdalomcsillapító szedése szükséges, az ízület pótlását javasoljuk.
Műtét időtartama:  60-90 perc
Műtét után: műtét másnapján a végtag terhelhető, a műtétet 3-6 hónapos rehabilitáció követ

MENISCUS SÉRÜLÉSEK

Artroszkópos meniszkusz műtét
A meniszkusz műtéteket artroszkóp segitségével egynapos sebészet keretében hajtjuk végre. Az artroszkópos meniszkusz műtét egy úgynevezett minimal invaziv beavatkozás, ami segít elkerülni a komplikációkat. A meniszkusz rekonstrukciójára, varratára is van lehetőség. Régebbi szakadás esetén a lehető legkevesebb meniszkusz szövet kerül csak eltávolításra. 
Egy alapelv fontos: “A komolyabb meniszkusz szakadást mielőbb el kell látni, hogy elkerüljük a további porcsérüléseket”.
Műtét ideje: 20-40 perc
Műtét után: rekonstrukció estén 6 hét mankózás, utána gyógytorna, meniszkusz resektio eseten 4-6 hét gyógytorna szükséges

ELÜLSŐ KERESZTSZALAG SZAKADÁSA

Keresztszalag műtéti eljárás
Néhány kivételtől eltekintve a szakadt elülső keresztszalag rekonstrukciója varrattal nem lehetséges. 
A szakadt keresztszalag sebészi úton pótlásra kerül, mivel ez a módszer adja a legjobb hosszú távú eredményeket.
Idősebb betegeknél, akik aktívan nem sportolnak, a combizmok folyamatos erősítése kompenzálhatja a szakadás miatt fellépő instabilitást. Ez elegendő lehet a „mindennapi használatra”.
Műtét ideje: 60-90 perc
Műtét után: a műtétet követően 6 hétig ortézis hordása es mankózás szükséges.
Különösen fontos a rendszeres fizioterápia. koordinációs gyakorlatok, esetleg elektroterápia. A teljes rehabilitáció ideje 6-8 hónap.

VÁLLÍZÜLETÜTKÖZÉSI vagy Impingement SZINDRÓMA 

Műtéti eljárás
Ha a következetes konzervatív kezelés ellenére a tünetek nem javulnak, ritka esetben indokolt a műtét. 
Az endoszkópos szubakrómiás dekompresszió artroszkópos technológiát jelent, a rotátor köpeny és a válltető alatti teret speciális műszerekkel bővítetjük. A művelet több lépést foglal magában:  

  • a gyulladt bursa eltávolítása
  • egy szűkítő szalag leválasztása (Lig. Coraco-acromiale)
  • a csontos válltető simítása

Műtét ideje: 45 perc
Műtét után: 6 hét gyógytorna szükséges

VÁLL SAROKÍZÜLETI  (Acromiclavicularis) KOPÁSA (AC ízületi ízületi arthrosis)

Műtéti eljárás
A váll sarokízület kopása szintén gyakran panaszt okoz a váll területén. Az így létrejött csontos felrakódások (Osteophytak) szintén hozzájárulnak a szubakromális tér szűküléséhez, és gyakran Impingmentációs szindrómával együtt fordulnak elő. Amennyiben az AC ízületben fájdalom jelentkezik, a műtét során ezt is kezelni kell.
A fájdalmas AC ízületi gyulladás operatív terápiája az AC ízület artroszkópos eltávolításából áll. A beteg ízületet egy speciális eszközzel (shaver) távolítják el, a stabilizáló szalagok megsértése nélkül. 
Műtét ideje: 30 perc
Műtét után: 6 hét gyógytorna
 
ELŐLÁB MŰTÉTEK

Panaszt okozó előláb deformitások (bütyök, kalapácsujj) estén szükséges lehet a műtéti megoldás. Bütyök deformitás korrekciójánál egyszerűbb esetekben elegendő az ízület belső oldalán levő meszes felrakódás műtéti eltávolítása (Schede műtét), I-es lábközépcsont tengely eltérése estén azonban tengelykorrekciós, a lábközépcsont átvágásával járó műtét (Chevron) elvégzése szükséges.
Kalapácsujj deformitás műtéti megoldása esetén az érintett lábujj alappercének fejét távolítjuk el, ezzel megszűnik az ízület korábbi hajlított helyzete, és az ujj visszakerül a többi lábujj síkjába.