Váll

VÁLLÍZÜLET

HOGYAN MŰKÖDIK A VÁLLÍZÜLET?

Nem csak a vállízület teszi lehetővé a kar mozgását, hanem az egész vállöv. Ide tartozik a felkarfej és a lapocka is.

1. A felkarcsont feje (humerus)
2. Válltető (Acromion)
3. Acromioclavicularis ízület
4. Kulcscsont ( Clavicula)
5. Holló csőr nyúlvány (Processus coracoideus)
6. Vállízület (glenohumeralis ízület)
Váll

A kulcscsont kissé S alakú, ívelt csont, amely összeköti a lapockát és a mellcsontot (szegycsont). A kulcscsont és a szegycsont közötti ízület, az AC ízület képezi az egyetlen csontos kapcsolatot a váll és a törzs között. Lehetővé teszi a mozgást három különböző irányban; a kulcscsont előre és hátra történő mozgását szalagok korlátozzák.
A lapocka lapos, háromszög alakú csont. Oldalán a váll sarokban fejeződik be, amely az acromioclavicularis ízületen keresztül a kulcscsonthoz csatlakozik. Mellette ered a Processus coracoideus. A Processus coracoideus és a Klavikula között erős szalag fut, amely korlátozza a vállízület mozgását. A lapocka (lapocka) és a felkar (humerus) közötti szakasz a tényleges vállízület (scapulohumeralis ízület). Ez lehetővé teszi a kar szabad mozgását, mivel a felkarcsont viszonylag nagy fejének csak egyharmada ül a váll kapszulában. A tok belsejét szalagok és egy félhold alakú porc (labrum) erősítik. Ezen felül a környező izmok és inak biztosítják az ízület stabilitását.

A VÁLLÍZÜLET BETEGSÉGEI
ÜTKÖZÉSI SZINDRÓMA (Impingment szindróma)

Mit érez a Páciens?
Az ütközési szindróma a vállízület egyik leggyakoribb betegsége. Ennek oka a felkar feje és a válltető közötti tér beszűkülése (subacromialis tér) és a válltető csontos felrakódásai. Ezek okozzák a rotációs mandzsetta becsípődés a felkar és a válltető között, amit egy krónikus nyálkatömlő (bursitis) vezet. A fájdalom általában éjszaka jelentkezik. Kezelés nélkül az inak elvékonyodnak, ami a rotációs mandzsetta teljes szakadásához vezethet.

Konzervatív kezelés
Ez magában foglalja:

  • az intenzív és következetes gyógytornát
  • a fizikoterápiát, valamint
  • akut fájdalom esetén a helyi érzéstelenítők és a kortizon készítmények adását.

Műtéti eljárás
Ha a következetes konzervatív kezelés ellenére a tünetek nem javulnak, indokolt a műtét.
Az endoszkópos szubakrómiás dekompresszió artroszkópos technológiát jelent, a rotátor köpeny és a válltető alatt a teret speciális műszerekkel bővíthetjük. A művelet több lépést foglal magában:

– a gyulladt bursa eltávolítása
– egy szűkítő szalag leválasztása (Lig. Coraco-acromiale)
– a csontos válltető simítása

VÁLL SAROKIZÜLETI (Acromiclavicularis) KOPÁSA
(AC ízületi ízületi arthrosis)

Műtéti eljárás
A váll sarok ízület kopása szintén gyakran panaszt okoz a váll területén. Az így létrejött csontos felrakódások (Osteophytak) szintén hozzájárulnak a szubakromális tér szűküléséhez, és gyakran  Impingmentációs szindrómával együtt fordulnak elő. Amennyiben az AC ízületben fájdalom jelentkezik, a műtét során ezt is kezelni kell.

AC ÍZÜLETI ÍZÜLETI ARTHROSIS

A fájdalmas AC ízületi ízületi gyulladás operatív terápiája az AC ízület artroszkópos eltávolításából áll. A beteg ízületet egy speciális eszközzel (shaver) távolítják el, a stabilizáló szalagok megsértése nélkül.

MESZESEDÉS (Tendinitis calcarea)

A vállízület az emberi test legrugalmasabb ízülete. Komplex anatómiai felépítése miatt különösen érzékeny a rendellenességekre és betegségekre. A kopás jelein és az izomfeszültségeken túl az inak elmeszesedése gyakran fájdalmas mozgás korlátozásokat okoz.
Nem a használat által okozott kopás, hanem az inak anyagcseréjének zavara okozza a meszesedés kialakulását. Mészlerakódások a rotátor köpeny inaiban rakódnak le. A rotátor köpeny olyan izomhálózat, amely a felkar fejét az ízületi vápában tartja. Az izom-ín átmenetben mész rakódik le. Az inak szövete rostos porccá alakul, ez a porc hajlamos a mész raktározására.
A mészlerakódások tovább nőnek, és ez vezet az inak orsószerű megvastagodásához.

Mit érez a Páciens?
Ha  a páciens felemeli a karját, előfordulhat, hogy a megvastagodott inak megcsípődnek (impingement szindróma); vagy bursitis alakul ki (subacromialis bursitis).
Ennek tipikus jelei a nagy fájdalom fellépése – például olyan tevékenységek során, mint a ruha felakasztása vagy az ablaktisztítás.
Időnként spontán gyógyulás fordulhat elő, bár nagy fájdalommal. A mész jelenléte erős gyulladáshoz vezet. Ez megnövekedett vérkeringést eredményez, a meszet a vérben lévő speciális sejtek „takarítják” el.  A „javítás” után, amelyben nemcsak a mész kerül eltávolításra, hanem új ínszövet is épül.
A betegség röntgen és ultrahang segítségével felismerhető.

Konzervatív kezelés
A mész eltávolítása ízületi artroszkópia segítségével történik. Ha kiderül, hogy a felkar és a válltető közötti távolság túl szűk, akkor ezt a teret egyszerre lehet kibővíteni. Így működik a betegség elleni intervenció.
A meszesedést nagy energiájú hanghullámok segítségével, úgynevezett lökéshullám terápiával is meg is fel lehet lazítani. Így a test maga is regenerálni tudja az inakat.
Mindkét módszer ajánlott és az esetek 80–90% -ában sikeres. A kezelések után a rendszeres gyógytorna elengedhetetlen.

BEFAGYOTT VÁLL (Frozen shoulder)

Ha a vállízület elveszíti mozgékonyságát, akkor befagyott váll szindrómáról vagy a váll merevségéről beszélhetünk. Az érintett páciensnél kezdetben rotációs mozgások, majd az emelés drámai beszűkülése lép fel.
A betegség oka ismeretlen. Kialakulásában szerepet játszhatnak: a  hosszú ideig tartó immobilizáció, cukorbetegség, pajzsmirigy- és tüdőbetegségek, nyaki gerincbetegségek és esetenként kisebb balesetek is.

Mit érez a Páciens?
A betegségnek 3 stádiuma van:

1. Az érintett személy súlyos fájdalmat érez a vállán. Ez a szakasz akár kilenc hónapig is tarthat.
2. A második szakaszban, amely 4–12 hónapig tarthat, az ízületi merevség fokozódik. A fájdalom jelentősen javul, így a betegek általában csak a korlátozott mozgásról panaszkodnak. Az ízületi tok összehúzódhat és adhéziók, hegesedés jön létre.
3. A fájdalommentesség idején a legtöbb beteg fokozatosan visszanyeri mozgékonyságát. Ez a „kiolvadási szakasz” három-hat hónapot vehet igénybe.

Konzervatív kezelés
A célzott fizioterápia támogathatja a vállízület spontán gyógyulását. A helyi és szisztémás kezelés segít a fájdalom leküzdésében az első szakaszban.  Az ízületi tok hegesedése artroszkópiával is eltávolítható.